Vejrskifte og egenbalance

 
vejrskifte.jpg
 

Måske holder du ligesom mig meget af foråret. Årstiden hvor lyset vender tilbage, hvor naturen springer ud med alle sine elektriske grønne farver, og hvor der nærmest er et løfte om håb, mod og nye begyndelser i luften. Foråret kan dog også byde på ret omskifteligt vejr, hvilket for nogle er en udfordring.

 
Ayurveda er en del af yogaen og kan beskrives som en holistisk tilgang til din individuelle sundhed
 

Indenfor ayurveda taler man om tre typer eller doshaer; vata, pitta og kapha. Alt levende rummer en unik blanding af disse tre typer, og selvom man er født med en grund-blanding eller en grund-konstitution, kan denne sagtens ændre sig i takt med, at ens omverden (herunder vejret) forandrer sig.

Ayurveda er heldigvis også indrettet sådan, at vi som individer har mulighed for at tage ansvar for- og justere vores daglige praksis (dinacharya), så vi kan opretholde det, der udgør balancen for netop vores system. Det betyder altså, at det ikke er alle der oplever forårsvejrets omskiftelighed som en udfordring.

 
Måske er det netop nu, du med fordel kan have mere opmærksomhed på kroppens signaler, så du kan give dig selv det, som du har brug for, for at opretholde din egenbalance
 

Hvis du imidlertid oplever, at du har sværere ved at holde fokus og bevare dit overblik, eller at dine led knager og brager mere end normalt, kan det være et tegn på at du er typen, der bliver tricket af ustabilt vejr.

Det kan også være, at du oplever træthed, selvom solen skinner, hvilket ganske enkelt kan skyldes, at din krop bruger flere ressourcer på at omstille sig fysisk og mentalt i perioder med ustabilt vejr, end den gør i perioder med mere stabilt vejr.

 
Hvis du har lyst, kan du lade dig inspirere af de egenomsorgs-praksisser, der hjælper mig i overgangen mellem vinter og forår
 
  • Meditationsteknikker, hvor du fokuserer på rytmen af dit naturlige åndedræt, er med til at træne dit fokus og skabe stabilitet i dit sind.

  • Cirkulære bevægelser for håndled, fodled, hofteled, skulderled og rygsøjle kan give dig en fysisk og mental oplevelse af ro og stabilitet.

  • Flere pauser og et bevidst fravalg af de aftaler, der ikke er absolut nødvendige, giver dit system ro til at kunne opretholde balancen. Kroppen er designet til at holde dig rask, nogle gange har den bare brug for lidt ekstra arbejdsro.

  • Drik lunt vand og spis lune retter, så din krop ikke skal bruge ekstra ressourcer på at opvarme det, som du drikker og spiser i løbet af dagen.

  • Mød hver dag med åbenhed og rummelighed. Brok og negativitet kræver mange ressourcer, og når din krop i forvejen arbejder på højtryk for at omstille sig, er der jo ingen grund til at bebyrde den mere end højst nødvendigt.